Niets spreekt meer tot de verbeelding als de waterlelie. Zelfs sprookjes worden er aan gewijd. Ga maar eens kijken in de Efteling!

Het zijn dan ook één van mooiste en decoratiefste waterplanten die er zijn. Het aanbod in soorten en kleuren is enorm. Voor ieder is er wel wat bij. Zelfs voor de kleinste vijvertjes of waterbakken is er een dwergsoort.

 

Het zijn echte onderwaterplanten. Dit wil zeggen dat de knol of wortelstok onder water groeit en bladeren ontwikkelt. Daarna vormen zij stengels die boven het wateroppervlak komen. Een waterlelie heeft de neiging om veel bladeren te vormen. Deze zijn ook wel erg mooi, maar ons gaat het uiteindelijk om de bloemen. Daarom is het beter om bij teveel bladvorming wat bladeren af te knijpen, dus uitdunnen. De sapstroom die anders ten goede komt aan de bladeren wordt nu gebruikt voor de vorming van de bloemen. Doe nu niet direct veel bladeren uitdunnen, want de plant heeft dan moeite om te herstellen van zo’n knijpbeurt. Denk ook niet dat de bladeren overbodig zijn, integendeel! De bladeren bevatten chlorofyl, wat voor de plant belangrijk is. Bovendien zorgen de bladeren voor schaduwplekken in de vijver (goed voor de vissen) en worden gebruikt als springplank door de kikkers.