Zoetwater kreeftjes.

kreeft-zoetwater

 

Artikel: Susanne van Lit

Foto: Will Zwaan. 

Hallo,

Mij is gevraagd of ik een stukje wilde schrijven voor het clubblad.
Nou met alle plezier, want een aquarium houden is heel erg leuk.

Toen mijn man (Jan-Willem) er in eerste instantie mee kwam dat hij graag een aquarium wilde had ik echt zoiets van "waar beginnen we aan".
Maar als het dan toch zo moest zijn, dan had ik een wens en dat waren kreeftjes. Misschien wel omdat ik kreeft van sterrenbeeld ben en Jan-Willem vis. Dan zitten we symbolisch allebei in de bak.

We zijn maar eerst begonnen om de bak wat aan te kleden en gezellig te maken, daarna zijn we naar vissen gaan kijken. In eerste instantie niet direct gekeken naar wat bij wat past (een aantal vissen gekregen) maar wat we leuk vonden.
Daar leer je snel van, want het gaat vanzelf dood als het niet goed gaat.
Dan maar vragen bij de visspeciaal zaken wat nog bij de vissen kan die we al hebben, want we vonden het wat leeg. Kregen we te horen dat de vissen die we al hadden eigenlijk niet bij elkaar pasten, (noot van de redactie: vraag het aan een commissielid in je vereniging) maar dat ging verder goed en nog steeds na 1½ jaar.

Op een gegeven moment kwamen we een mooie blauwe kreeft tegen en ik helemaal happy, volgens de winkelier bijna niet aan te komen.
Ik helemaal trots dus hem in de bak gedaan. Nou, nog geen week later vonden we hem in delen buiten de bak. Bleek hij via de bedrading’s gaten naar buiten geklommen te zijn en is de kat ermee vandoor gegaan. Daar ging een behoorlijk duur beestje.
Dus gaten dicht gemaakt met karton waarin sleuven zaten voor de bedrading. Zo konden ze er niet meer uit en maar weer op zoek naar een ander exemplaar. Een paar keer op zoek geweest maar we konden ze maar niet vinden. Uiteindelijk kwam de dierenzaak bij ons in het dorp met hele kleine doorzichtige kreeftjes aan zetten die hopelijk nog eens blauw worden, maar dat is nog even af wachten. Wel kwamen we er al heel snel achter dat we twee vrouwtjes hadden en één mannetje. Want, nadat we op onze verenigingsavond javamos hadden mee genomen bleek dat de vrouwtjes allebei een grote donkere plek in hun onderlijf hadden, wat er eerder niet was.

Wij met een netje aan de gang en bij het licht bleken het allemaal bolletjes te zijn, handig als je dwars door ze heen kan kijken. Wij naar de dierenzaak en een kweekbakje mee genomen. Nou moeders verroerde geen vin meer, want ze vond het niets. Dus maar weer terug in de bak en we zien het wel.

Na een paar weken zien we ineens voer bewegen van voor naar achter in de bak en jawel, het was een heel klein kreeftje van ongeveer 3 millimeter groot en zeer doorzichtig. Jammer dat we geen loep hadden. Moeders was helemaal leeg en het was gelukt. Ik geloof nog geen week later en moeder liep er weer zwanger bij en zo wisselen beide moeders elkaar nog steeds af. En vaders heeft het gelijk door, want die is heel actief na een bevalling.

Pas geleden hebben we een moeder bezig gezien met bevallen, onder een mosbol. Dat was echt een heel mooi gezicht, de snelheid waarmee de pootjes onder de buik bewegen, daar kreeg ik helemaal de zenuwen van. Langzaam, maar zeker werkte ze de jongen van voor naar achteren toe en zag je ze net onder de staart eruit vallen. Ze is in totaal een uur of 5 bezig geweest en dat wordt echt te lang om bij te blijven zitten, maar met tussenpozen misten we toch weinig.

Uiteindelijk was ze klaar en zagen we een jong wegschieten met een grote van een speldenknop.

Gelukkig was het hele gebeuren voorin, net achter het glas, want anders hadden we het jong gemist. We zitten iedere dag wel te kijken of we weer nieuwe jongen hebben, hoe lang een zwangerschap precies duurt, weten we nog steeds niet, want moeders is even verdwenen en vaak zien we d’r zwanger weer terug.

Ons is ooit verteld dat kreeften moeilijk te houden zijn en niet goed in een gezelschapsbak passen, maar als je ze heel jong krijgt, dan lijken ze met het fokken niet te stoppen en zich prima aan te passen in hun leefomgeving. Als ze zich zo nu en dan maar eens kunnen verstoppen om rustig te vervellen, want dan zijn ze kwetsbaar voor de vissen.

We hebben nu kreeftjes in vele verschillende maten en het is fantastisch een stukje voer te zien verplaatsen zodat we weten dat er weer een paar het gaan overleven.