sumatraan

"De Sumatraan"
Barbus tetrazona

Familie: Cyprininae (karperachtigen)
Vindplaats: Indonesië
Lengte: 6-7 cm

Wie kent ze eigenlijk niet?

Deze visjes brengen leven in het aquarium met hun gezellig, sociaal gedrag. Ook de kleuren spreken veel mensen aan. De goudgele met zwarte banden is de meest bekende stamvorm en ons symbool, maar er zijn verschillende kweekvormen o.a. de groene en de albinosumatranen.

Het zijn typische scholenvisjes. Een groepje van tenminste 7 sumatraantjes komen het best tot hun recht in het aquarium. Doordat zij dan dicht bij elkaar blijven zwemmen is dat een spectaculair gezicht waar je niet snel op uitgekeken raakt. Zij hebben daardoor wel veel zwemruimte nodig en stroming in het water. Je ziet dan ook dat zij het heerlijk vinden om met de stroming mee of tegen de stroming in te zwemmen.

Het is niet alleen maar pais en vree met sumatraanjes in de bak. Zij passen echt wel in een gezelschapaquarium maar toch moet je wel opletten welke vissen erbij kunnen. Sumatraantjes zijn nl. echte pestkopjes wat vissen betreft die sprieten hebben (goerami's) of mooie weelderige vinnen. Die sprieten en vinnen hebben een enorme aantrekkingskracht op de sumatraantjes waardoor het leven van die andere vissen behoorlijk zuur gemaakt kan worden.

Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes is niet zo spectaculair als bij sommige andere vissen. De volwassen vrouwtjes zijn wat minder intens van kleur en bovendien wat dikker.

Voor de beginnende aquariaan is dit een prima visje door zijn taaiheid, levendigheid en kleuring.

Thea Erkelens